Egészségügyi fogalomtár
Házipatika, gyógyszer a családban
Szűrővizsgálatok
COPD
Depresszió
Csontritkulás
További tesztek
Aktuális pályázatok
Pályázati linkek
Pályázati tanácsadás
Linkgyüjtemény
2018. május 25. (péntek) 21. hét  
Ma Orbán névnapja van. 

Felszívódó sztent koszorúér szűkület kezelésére

Új-zélandi kutatók egy újszerű megoldással kísérleteznek, az eddigi fémből készült sztent helyett egy, a varratokhoz hasonló felszívódó anyagból készült eszközt ültetnek be az elzáródott erek kitágítására.

Az eddigi gyakorlat szerint, ha a szívkoszorúér annyira elzáródott, hogy fennáll a szívinfarktus kockázata, az orvosok egy ballonnal visszanyomják a lerakódott plakkokat, kitágítva az eret a vér szabad áramlásához. Ez után egy ún. sztentet helyeznek az artériába, hogy az újonnan kitágított érfalak össze ne essenek. A gyógyszerrel bevont fémből készült sztent megakadályozza, hogy a hegszövetnél újra meginduljon a rögösödés.

Ez az eljárás jelenleg heves vita tárgya, mert nemrégiben kiderült, hogy ez a hatóanyaggal bevont, legnépszerűbb sztent fajta néha végzetes rögösödést okozhat hónapokkal, sőt, akár évekkel is a beavatkozás után.

Új-Zélandon nemrégiben 26 beteg koszorúerébe ültettek be felszívódó anyagból készült sztentet, hogy megállapítsák, biztonságos-e annyira, hogy klsőbb nagyobb létszámú betegcsoport bevonásával is el lehessen végezni a klinikai kísérletet. Harminc nappal a beavatkozás után a betegek jól vannak.

A kutatások során megállapították ugyanis, hogy a sztentnek nem kell állandóan bent maradnia. Ha az artéria hat hónapon át nyitva marad a rög eltávolítása után, gyakorlatilag gyógyultnak mondható.

- Ideiglenes problémára nincs értelme állandó megoldást keresni - jegyezte meg dr. John Ormiston, a kutatás vezetője. - Ráadásul a betegek is jól fogadnak egy olyan eszközt, amely idővel felszívódik.

Az új sztentet is hatóanyaggal vonják be, épp úgy, mint a jelenleg vitatott, fémből készültet. Miután a hatóanyag átjárta az artéria falát, elkezdődhet a sztent felszívódása.


  vissza...
 
Az Ön Neve:
Az Ön E-mail címe:
Hol - Mit?
Térképes kereső
Egészségügyi események
Sportrendezvények
Havi egészségmegőrző program
Világnapok
Egészségpénztárak
Gyógyászati segédeszköz boltok
Fittness-termek, kondi-termek
Sportlétesítmények
Bioboltok
Könyvek, kiadványok
Vesz Debrecen
 
   A projekt az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával a GVOP-4.2.1. projekt keretében valósult meg.